torsdag 2. juni 2011

Galapagos

Etter hele 11 late dager i Mancora tok vi buss til Guayaquil i Ecuador, der vi skulle dra på 8-dagers tur til Galapagos. Man merker det når man har kjøpt noe dyrt. Vi ble holdt i handa fra hotelldøra og fram til sikkerhetskontrollen på flyplassen, og etter 1 time og 45 minutters flytur rett vest ble vi møtt igjen på den bittelille flyplassen på Santa Cruz og kjørt i buss til båten. Båten vi var så heldige å få til nesten halv pris var "Mary Anne" en motorseiler på ca 65 meter, med 22 andre passasjerer og ca. 10 i mannskap.

Mary Anne
For oss var dette en skikkelig luksustilværelse med lugar med køyeseng (og det må presiseres at det er en dobbeltseng nederst, enkeltseng øverst med koøye over vann), aircondition, eget bad med bedre trøkk i dusjen en mange av hotellene vi har vært på og varmt vann døgnet rundt. Sengene ble redd opp hver dag. Det var tre måldtider om dagen, frokostbuffet, 3-retters lunsj og 3-retters middag hver dag, uten at de gjentok seg, ferske og gode råvarer tilberedt av dyktig kokk. Og snacks, når vi kom tilbake til båten etter dagens økter på land eller til vanns, sånn for ikke å sulte ihjel før lunsj eller middag. Alt dette severt av et svært hyggelig crew. Båten hadde også en bar, dersom man skulle bli tørst på kveldsparten. Men noe festing var man stort sett for sliten til, programmet var tett. Vi ble vekket 6:30 hver dag (kl 5 den siste dagen!), frokost fra 7, og i lettbåten kl 8. Det var to økter med turer pr dag, hver dag på en ny øy. Alle ombord snakket om hvor billig de hadde fått turen, det viste seg at en chartergruppe hadde avbestilt og det gjorde at Mary Anne var på billigsalg. Flaks!

Første dag var det bare en kort tur fra ankerplassen gikk vi i land på første øy. Og vi var knapt kommet i land før guiden Marcello peker ut dyrelivet. Det tar en stund før man blir vant med at man kommer så nærme svære iguanaer og digre fugler uten at de rømmer. De ser ikke ut til å bry seg om oss i det hele tatt. Dyra ser på mennesker som en ufarlig art som ikke konkurrerer om noe med dem, og ignorerer derfor stort sett folk.

I love boobies! Blufooted boobies.
Man kommer tett på fregattfuglene også.

Dagen etter dro vil til Puerto Ayora, den største byen på Galapagos med over 10.000 innbyggere, og besøkte Charles Darwin Research Station. Der så vi på hvordan de jobber med landskilpadder og besøkte Lonesome George, den siste av sitt slag, som de prøver å krysse med noen andre skilpadder - foreløpig uten hell.

Hilde hilser på skilpadde. Ikke Lonesome George.
Etterpå dro vil til skogs for å se om vi kunne få øye på noen skilpadder i det fri. Det kunne vi! Fabelaktige greier.


 Boobie / iguana staredown competition
Og det er så mye å berette. Variasjonen fra øy til øy, albatrosser, øgler...  Det er overveldende og vanskelig å beskrive.
Albatrosser, overalt. De hadde egg å passe på. Enkelte stod nærmest i veien på stien.
Om ettermiddagen var det første snorkling. Hilde var heldig nok til å svømme med sjøløver, Stig så ingen. Men rikelig med fisk. Og svære havskilpadder. Senere også hai, større enn ham selv, det fikk ikke Hilde øye på. Vi hadde ikke undervannskamera - der får bli neste gang!

Og slik var det hver dag. Dager fulle av opplevelser med dyreliv over og under vann. Besøk på enorme lavasletter der det ikke vokser annet enn noen få pionerplanter. Gode måltider og seiling til neste øy om kvelden og natta. Man er heldig som har fått oppleve dette.

Grim, en saltvannsiguan.
Grom, en slektning av Grim, men som holdt seg på land.

Golden stingrays.


En frøken går en tur på stien

Familen til Grim
Lazy?

Åhhh, disse sjøløvene er så skvetne!

Et ganske fint bilde av en fugl


Etter å ha fisket hele natta trenger man å hvile.

Hilde er ikke redd for løver

For alle som har råd: Reis til Galapagos! Det er uforglemmelig. De legger om systemet for besøkende nå, og snart kan man kjøpe 15-dagers turer. Det høres lenge ut med to uker, men vi kunne godt tenke oss å holde på en uke til etter å ha vært ute i 8. Det selges fortsatt 4/5 dagers turer, men det er for kort, og man angrer om man tar en sånn. God tur!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar