onsdag 22. september 2010

Huskelapp!

Dette er en kjedelig blogg, bare en oppsummering av hva vi gjorde i Costa Rica og hva ting koster (prisene er angitt pr pers), man glemmer sånt så fort. Men det kan jo være nyttig å vite hvis noen har tenkt seg dit, noe vi forøvrig anbefaler på det varmeste. Man må ikke kunne spansk engang, selv om det er en klar fordel.

San Jose
Et gjengrodd hus i et bedre strøk av byen
San Jose er ikke en særlig spennende by å tilbringe tid i, men er et sentrum for transport i Costa Rica, så man må gjerne innom hvis man vil ta de vanlige bussene. (Det går naturligvis turistekspresser, men de er mye dyrere - og mye raskere. Har man dårlig tid og hvis penger ikke er noe problem er det bare å kjøre ekspress.) Det er noen museum man kan besøke, men som turist er det ellers ikke så mye å finne på i den byen. Og ja, det er en del mindre hyggelige strøk her. Man kan faktisk stole litt på Lonely bibel... Sentrumsgatene er helt ok, men du skal ikke langt avgårde (sidegater) før det blir litt uggely.

Begge sidene av Costa Rica er visst ok å besøke, Stillehavssiden er mer utbygd for turister, og full av amerikanere - etter det vi har hørt. Det hørtes ut som det er sydenstemning der, med McDonalds og McHotels og McBeaches og McDiscoteques. Det er nok dermed også dyrere på den siden av landet. Vi dro til den karibiske kysten i stedet, først til Cahuita. Bussen fra San Jose kom på ca 50 kr., turen tar noe over fire timer og man finner bussen på den karibiske bussterminalen i San Jose. Det er flere bussterminaler i byen, men ikke vanskelig å finne fram, bare gå nordover etter Calle 5, eller ta en taxi. Tilfeldigvis bodde vi på et OK hotell ikke langt fra bussterminalen, Hotell Europa. Det er bra dealer å få der på nettet noen ganger. Vi betalte 750 kr for to netter, inkl frokost, og så fikk vi gleden av å oppleve The Cosmopolitan Room! Fantastisk, må sees. Utepils og evnt en pizza på Grand Hotel rett overfor teatret i sentrum er litt dyrt men deilig. Nesten verdt det bare for å strene inn i den fasjonable lobbyen og benytte doen (damer) Fabelaktig!

Cahuita
It's REALLY cheap!
Cahuita er bitteliten, så man må være glad i å slappe av for å være der over tid. Anbefaler å finne et sted å bo nede ved sjøen, det blir varmt og uten et vindpust oppe i "byen". Det er mulig å bo ganske billig hvis man vil (felles bad, og man er nede i 15-20 dollars natta), men vi bodde i andre etasje, helt i strandkanten til 40$ natta på Jenny`s. Det var nok noe overpriset, ingen TV, ingen AC, men skitt au. Vi hadde kjøkken, privat bad, Sloths i palmene, havutsikt og bris! Det er haugevis av plasser å bo, utenfor byen er det rekker av dem, så jeg kan ikke tenke meg at det er nødvendig å reservere noe på forhånd. ATM ved bussholdeplassen.

Spiderwoman
En finfin spasertur tar man i nasjonalparken sør for byen. Gå i hovedgata, med havet på venstre hånd og du kan ikke bomme. Det går en bred, fin sti inne i skogen ved stranda. Der inne kan man gå 4-5 kilometer (ca 8 km helt rundt) og da vil man støte på aper og sommerfugler (blå Morpho!), slanger, vaskebjørn og maur og krabber og svære edderkopper og firfirsler... det er bare å holde øynene åpne. Det er lett å gå, og man kan bade hvis man føler for det, på billedskjønne strender aldeles alene. Det er gratis å gå inn i parken fra Cahuita, men man oppfordres til å donere litt penger - så mye man synes det er verdt når man kommer ut igjen. Man kan ta bussen tilbake til Cahuita ved å gå opp til veien i stedet for å bare gå tilbake. Vi møtte fyren som driver et hotell i næreheten av denne andre inngangen til nasjonalparken, en tjukk, jovial eksilitaliener, og man kan jo stikke innom der for en øl mens man venter på bussen. Det er forøvrig inngangsbillett hvis man går inn i parken den veien. (Puerto Vargas)

Puerto Viejo
Når man er lei av Cocos Bar kan man dra til Puerto Viejo, som er litt større. Bussen fra Cahuita koster under en 10er og går hver time og tar en halvtime. Siste buss går sånn ca. 19:00.

I Puerto Viejo kan man leie seg en lang rekke aktiviteter. Vi er ikke så veldig aktive men vi tok oss en Canopytur - dvs Ziplining. Les om det i bloggen! Kostnaden var 55 dollars. Senere ble vi med på en seiltur, 60 dollars. Verdt hver krone...

Av gode restauranter kan vi anbefale Sushien på Chili Rojo. The Beach Hut er også bra. Ellers er det Sodaer (billige restuarnter med "tipical food" - lokal, enkel mat) overalt. TexMex er rølpepøbb, mens Cafe Viejo har de beste, sterkeste drinkene! Det finnes hippe kafeer der man kan se verden rusle forbi (det er mye rusling i P V), hippe kafeer er dyrere enn hole-in-the-wall ølsteder her, som overalt ellers. Det er mye happy hours! Noen ganger hele kvelden...

Overnatting kan man gjøre dirt cheap - sove i hengekøyehotell hos Rocking J's til 3-4$ natta, inkludert låsbart skap - eller drit dyrt i luftkondisjonerte bungalows på stranda til 150$. Og alt i mellom, det er massevis av overnattingssteder. Vi bodde i mellomskiktet, i jungelen med basseng til 40$ natta.

Ta med pass ved reiser til/fra San Jose, det kan være kontroll ved checkpointet mellom Puerto Viejo og Cahuita.
By the pool...

Priser
Noen priser det er verd å huske:
En øl i butikk: 6 - 8 kroner (det er pant på flaskeøl!)
Middag i en soda: 25-40 kr (for maten)
(Vi har ikke hatt noe trøbbel med magen!)
Øl ute, flaske: ca 12-15 kr.
Overnatting 30-40 dollar, da kan man også få svømmebasseng.


Puerto Limon
Puerto Limon er en shabby havneby, ikke turistifisert i det hele tatt. Lite å se der, men er man interessert i shabbiness er det mye fint å hvile øynene på. Bussen mellom Puerto Viejo - Limon koster ca 18 kr , 1,5 timer. (Det er billettkontroll ofte! Ikke snik! ;), siste buss tilbake går 18:00. Taxi koster 270,- en vei, 430,- tur/retur hvis man har et kortvarig ærend, avtal prisen med sjåføren før avgang.

Vulkan: Poas
Det er flere aktive vulkaner i Costa Rica, vi besøkte to av dem. Dagstur fra San Jose til vulkan Poas: Ta buss fra Coca-Cola-terminalen kl 08:30. Bussen er godt merket, bare gå helt innerst i terminalen (den er ikke stor, nærmest en snuplass for busser). Turen tar ca to timer, inkl stopp ca 20 min før man er framme. Kr 55 pr pers. Retur 14:30. 10 dollars i inngang (1000 colones for de lokale! (12 kr)) Organiserte turer går kjappere, men koster mye mer og kan gi kort kratertid. Dessuten får man ikke smaken av virkelighet bussen gir. Pakk fleece, regntøy og paraply. Det kan bli vått og kjølig på 2750 meter. Tar man sneglebussen så ta med bok og kortstokk også, hvis det regner og ikke er utsikt blir det mye dødtid!

Vulkan: Arenal
Buss San Jose - Fortuna, fra den nordre bussterminalen. Ca 28 kr pr pers. Tar 5,5 timer, ta dyr turistbuss hvis man har dårlig tid. I Fortuna kan man leie seg all verdens underholdning - rafting, hiking, ridning, canopy, firhjulinger og tohjulinger. Tur for å se på vulkanen er selvsagt obligatorisk. Det er vanlig å se lava. Det er lavsesong i sept - okt og prisene er lava.. eh.. lave. Utenom denslags aktiviteter er det ikke stort å finne på i Fortuna utenom å sløve ved bassenget og lure på hva man skal ha til middag, mens man kikker på vulkanen som med ujevne mellomrom slipper ut en røyksky, som om den koser seg med å langsomt røyke en sigar.

Man kan ta snarveien fra Fortuna til Puerto Viejo med minibuss med opptil 8 pers (vi var 4) 45 USD, 5 timer. Vel verdt pengene! Da slapp vi retur til San Jose, med høy sannsynlighet for å måtte overnatte, samt den etterhvert drøye turen fra S J til P V. Det er stor forskjell mellom å reise en hel dag og å dra tidlig på morgenen (05:30) og være framme midt på dagen.

Grensa mellom CR og Panama ved Sixaola. Spooky!
Så fornøyde ble vi med minibuss at vi kjøpte tur fra Puerto Viejo direkte til Bocas del Toro (Panama) også (35 USD) Vi var alene i bussen- taxi altså :-) Da ble vi fraktet til Sixaola, geleidet over grensebrua, ny buss til Almirante, videre i boat-taxi ut til Isla Colon. Kunne godt gjort det til godt under halve prisen, men hjelp for et prosjekt!

Kanskje dette kan være til nytte for noen, hvem vet.


En stor takk til Papen og Tante Elsie: I steden for å pusse opp kjøkken ;-) har vi til nå:
Lekt i jungelen med ziplining (110 USD)
Seilt med seilbåt, snorklet og sånn...(120 USD)
Vært på vulkanutflukt i Arenal inkl hotsprings og waterfall (50 USD)
Tatt en båttur rundt i Bocas del Toro -arkipelet, med delfiner og kritthvite sandstrender på øde øyer (50 USD)

Oppdatering fra Panama (og ørehistorier) følger senere....

1 kommentar: