søndag 16. januar 2011

Buenos Aires (Bs As) - del 2

Noen eksempler på bra og dårlige sider av ting man kommer borti i Buenos Aires:


Buss:
Buss ble visstnok funnet opp i Buenos Aires. Det begynte som taxier, som ble til faste linjer, som ble til store biler som ble til busser.

Bra: Nesten gratis, koster ca 1.75 kr. Og de går ofte (om dagen VELDIG ofte) og hele døgnet, med minimusfrekvens på 1-2 ganger i timen.

Dårlig: Man må ha mynter til billettautomaten! I Bs As er mynter nærmest umulige å få tak i. Veksle i kiosken? Hvis du har flaks. Kjøpe mynter på gata? OK, men da taper du 20% og myntselgere er ikke lette å finne. Veksle i banken? Joda, men der det kø. Man må aldri, ALDRI gi fra seg en mynt! Gi sedler til tiggerne.

Hvor blir det av alle myntene som folk putter i bussenes automater kan du spørre om? Jo, de leveres til bankene, og noe selges til kioskene og myntselgerne. Dette er en lett korrupt løsning som gjør kioskene meget uvillige til å veksle...

Subte (undergrunnsbanen, fra subterráneo):
Subte-en åpnet første stasjon i 1913, som den første i Sør-Amerika.

Bra: Billig, enda billigere enn bussen. Går ofte i åpningstiden.

Dårlig: Smekkfull i rushtida. Linjene har bare ett korrespondansepunkt nede i sentrum så å bytte linje er ikke praktisk. Stenger tidlig, kl 22:00

Shopping:
Bra: Fantastisk shopping, melder Hilde. Masse butikker, billige klær & stuff.

Dårlig: Veldig vanskelig å få sendt det man har kjøpt hjem - mer om det siden...

Trær:
Bra: Gatene i de bedre bydelene har store trær på begge sidene. Det betyr at fortauene er skyggefulle, relativt kjølige og grønne og gjør spaserturene rundt i byen vedlig behagelige.

Dårlig: Røttene får fortauene til å sprekke, det blir lett å snuble...

Øl:
Det er mange sorter å velge i, noe man som ølhund setter pris på. Mikrobryggerier finnes også, med topp produkter.
Bra: Billig og bra øl i store flasker i butikken.

Dårlig: Man må bære med seg tomflaskene tilbake for å slippe å betale pant. (Dette er jo ikke egentlig DÅRLIG, bare litt dumt at ingen forteller deg at det er sånn det fungerer og at man dermed må bruke så lang tid på å finne ut av systemet). Vil du bytte inn flasker i penger, må du ha med kassalappen.

Folk:
Dette er det første stedet vi har vært der det ikke er åpenbart at vi er turister, såpass europeisk er utseendet på folk her. Vi blir tiltalt på spansk hele tiden og føler oss faktisk anonyme.
Bra: Masse pene mennesker, både kvinner og menn.

Dårlig: Alle disse pene menneskene snakker spansk med pussig dialekt som kan være vanskelig å forstå.

Iskrem:
Bra: Det er flere kjeder som lager fanstisk god iskrem. Du kan ringe å få den levert på døra (holdt kjølig av tørris) fram til klokka 1 på natta på hverdager, og enda senere i helgene. Hvor ellers enn Buenos Aires kan man gå ut og finne en iskremcafé klokka kvart på ett en tirsdag natt som ikke bare åpen, men har lang kø (det er naturligvis kølappsystem slik at man kan sitte ved bordene og vente), en kø av folk i alle aldre mellom 5 og 80 og med et lydnivå som en norsk pub på en fredagskveld? Og kjøper man et kilo is får man en halv flaske musserende på kjøpet!

Dårlig: Kan det være noe dårlig med dette?

Kjøtt:
Bra: Det argentinske kjøttet er jo verdensberømt. Og det stemmer: Det er godt. Veldig godt. Både storfe og lam. Ikke mer å si om den saken.

Dårlig: Se iskrem.

Vin:
Bra: Vinen er billig og god. Hvis man betaler LITT ekstra blir den veldig god. Den billigste bordvinen drikker man gjerne mot tørsten, med isbiter og blandet ut med soda.

Dårlig: Det er for mange varianter å velge i. (Dette kan vel egentlig like gjerne stå under Bra!) Ellers, se kjøtt.

Bokhandler:
Bra: Blant mange bokhandler finnes det en som antagelig er en av de flotteste i verden . Den heter El Ateneo og ligger i en gammel kino fra dengan kinoene ble bygd som teatre, der man har beholdt og pusset opp dekoren og balkongene. (Kinoen het Gran Splendid, så det fulle navnet for bokhandelen er El Ateneo Gran Splendid. Flott navn!) I noen av de gamle nisjene er det sittegrupper der man kan lese litt, og der lerretet var er det en café. Med en velutstyrt bar, naturligvis.

Dårlig: Verdens kuleste bokhandel har ytterst få titler på andre språk enn spansk. Men den ser FANTASTISK ut.

Taxi:
Bra: Billig, en taxitur på 15 minutter koster ca. 30-40 kroner. Oppstartsprisen er ca 9 kroner. Man må sjelden vente lenge for å finne en ledig bil - hvis man ikke befinner seg helt nede ved Racings arena.

Dårlig: Se vin.

Størrelse:
Bra: Buenos Aires er en skikkelig storby!

Dårlig: Buenos Aires er en veldig stor by.

Det er naturligvis mye annet å skrive om - staselige kirkegårder, kulturtilbud, stilige bydeler, og i det hele tatt... men man har jo begrenset med tid!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar